Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
 
  Άγιε Γιώργη αφέντη μου κι ομορφοκαβαλάρη
  αρματωμένος με σπαθί και με χρυσό κοντάρι.
  Άγιος είσαι στη θωριά κι άγγελος στη νιότη
  παρακαλώ βοήθα με Άγιε στρατιώτη....
 
Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος είναι από τους πιο δημοφιλείς αγίους ,προστάτης του Πεζικού. Τη Χάρη του προσκυνούν ακόμη και οι Τούρκοι στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά στη Πρίγκηπο. Ο άγιος γιορτάζεται στις 23 Απριλίου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στη Θεσσαλία, εντύπωση προκαλούν τα διάφορα έθιμα που τελούνται ανήμερα της γιορτής του κυρίως στο Κεραμίδι και στο Καστράκι. Στο Κεραμίδι οι κάτοικοι προσφέρουν 700 κιλά κρέας στη Χάρη του Αγίου. Στήνονται καζάνια όπου μαγειρεύεται το κρέας και το μεσημέρι οι καμπάνες καλούν τους προσκυνητές για να φάνε σε τραπέζια που έχουν τοποθετηθεί στο προαύλιο της εκκλησίας, προς τιμήν του.
  Στο Καστράκι, οι νέοι αμέσως μετά τη λειτουργία σκαρφαλώνουν δεμένοι με σκοινιά στο βράχο των Μετεώρων όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αη Γιώργη του Μανδηλά και κρεμούν χρωματιστά μαντήλια, τάματα των πιστών.
 Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στην Αγριά Βόλου όπου τελείται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο , την παραμονή της γιορτής .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου